top of page

Djupsundsholmarna

Natur

KABIN Sweden drone

Ön har ett namn! Djupsundsholmarna och är en av de många öarna i sjön Fjärden. Den är 1,1 hektar stor. Naturen präglas av svenska träsorter såsom tallar, björkar, poplar och granar. Förutom träd finns det mycket blåbär och lingon på ön som kan plockas under juli och augusti. Från istiden hittar du stenar i alla storlekar och precis som resten av landskapet är ön kuperad.

Vilda djur och växter

Skådning

Bird

När du tittar noga hittar du också många djur på ön. Det finns många typer av fåglar, särskilt på våren och hösten, när flyttfåglar är på väg till eller från Lappland. Men även under sommaren kommer du att kunna observera tranar, hackspettar, svanar, gäss och (!) Havsörn. Sedan många år bor ett par havsörnar i området och kan ofta skådas. Det är inte helt omöjligt att även få syn på en älg som vandrat över till ön. Speciellt vintertid när sjön är frusen kommer de att gå över isen. Men även under sommaren har det hänt att de tar ett dopp, även om det är ovanligt. Sjön har ett brett utbud av olika fiskarter, som abborre och gädda. Vissa fiskare har kunnat fånga gädda över 1 meter.

Tradition

Upptäck

Woodstove kitchen

På ön hittar du rester av den tid då stugan byggdes. Det byggdes av skogsföretaget så att deras anställda kunde tillbringa längre perioder i området. Avverkning och flottning av stora stammar var en viktig del av livet på den tiden. Det finns ett par gamla träbåtar och en jordkällare kvar. Jag har bestämt mig för att hålla kvar dessa rester av respekt för historien.
Jag röjer inte på ön och vill låta naturen vara. Mellan 01 november till 30 april lämnar jag ön i fred för att låta naturen återhämta sig.

bottom of page